fbpx

Parketin ja puulattian asennus

Onnistunut parketin asennus vaatii huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista työnjohtoa. Jos olet uudisrakennusprojektissa, on tärkeää varmistua vastaavan työnjohtajan pätevyydestä. Jos kyseessä on remontti, Despar tarjoaa ammattilaisen neuvot ja ohjeet lattian onnistuneeseen asentamiseen.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen asennuksen aloittamista

  • Asennuspaikan kaikki muut työvaiheet tulee olla valmiina, ja aluslattian pitää olla puhdistettu liasta ja roskista.
  • Asennusalue on oltava eristetty ja valmisteltu erityisesti lattia-asennusta varten.
  • Korjauskohteissa tulee tehdä tarvittavat haitta-ainekartoitukset, kuten asbestin ja kreosootin osalta.
  • Uusissa kiviaineslattioissa tai tarvittaessa muissa aluslattiatyypeissä tulee tehdä RT-ohjeiden mukainen lattian kosteusmittaus.

Laadukas aluslattia: Parkettiasennuksen kulmakivi

Parketin voi asentaa useimmiten suoraan betonipinnalle, kun kyseessä on kerroksellinen parkettimateriaali. Tässä tapauksessa erillistä puulevykerrosta ei yleensä tarvita.

Massiivipuulattiat vaativat yleensä erityisen puulevyalustan, paitsi mikäli valmistajan ohjeistus sallii asennuksen suoraan betonialustalle.

Aluslattian materiaalivaihtoehdot voivat vaihdella lastulevystä laadukkaaseen koivuvaneriin Markkinoilla on myös synteettisiä vaihtoehtoja. Tutustu lisää parkettiasennukseen liittyviin tarvikkeisiin ja materiaaleihin.

Aluslattian ominaisuudet

  1. Kuiva materiaalista riippumatta: Aluslattian on oltava kuiva. Liimattavissa parketeissa tämä on erityisen kriittistä, koska liiman ja puun yhteisvaikutuksesta voi kosteuden seurauksena aiheutua ongelmia kuten korkkausta tai vääntymistä. Myös kelluvissa lattiaratkaisuissa kosteus voi vaikuttaa materiaalin rakenteeseen haitallisesti.
  2. Tasaisuus ja suoruus: Aluslattian tulee olla tasainen, ja heitto saa olla korkeintaan 2-3 mm kahden metrin matkalla, parkettilaadusta riippuen. On hyvä huomio, että tasainen ja suora eivät ole synonyymeja. Esimerkiksi erikoismuotoilluissa parkettiasennuksissa, kuten kalanruotoladonnassa, tasaisuus on erityisen tärkeää. Tasaisempi alusta tarkoittaa yleensä parempaa lopputulosta.
  3. Lujuus ja vakaus: Aluslattian on oltava jämäkkä eikä se saa notkua tai liikkua. Puu- ja kipsilevyalustoilla tämä lujuus on varmistettava ennen parketin asentamista. Vaikka valettu lattia on yleensä vakaa, on sen lujuus silti arvioitava ja mahdollisesti testattava ennen asennustyötä. 

Neuvoja ja ohjeita Desparilta

Despari tarjoaa käytännöllisiä vinkkejä ja ohjeita parkettiasennuksen onnistuneeseen läpiviemiseen.

HALUAN LISÄTIETOJA DESPARIN PALVELUISTA

Parketin asennus uivana

Kelluvan eli uivan asennuksen käyttö on yksi suosituimmista menetelmistä parkettilattian asentamisessa. Tämä edellyttää, että valmistajan ohjeet antavat siihen mahdollisuuden. Yleensä tämä menetelmä on sopiva yhdestä tai useammasta sauvasta koostuvien parkettilattioiden kanssa.

Kelluva parketti asetetaan aluslattian päälle ilman liimausta, mikä tekee asennuksesta sekä nopean että kustannustehokkaan. Asennuksen voi tehdä joko lukkoponteilla tai liimaponteilla. Liimaponttiasennus vähentää narisevien äänten syntymistä, ja siksi sitä voidaankin pitää ”hiljaisena” asennusmenetelmänä.

Lukkoponttimenetelmä on erityisen helppo ja nopea toteuttaa, ja se soveltuu myös vähemmän kokeneille asentajille. Koska puu on materiaalina elävä, kelluvan parketin tulee päästä liikkumaan ilman rajoituksia. Tämän vuoksi on tärkeää jättää liikuntasaumat noin 8-10 metrin välein, ja ne voidaan viimeistellä T-listoilla.

Ovi-aukkojen kohdalle on hyvä sijoittaa liikuntasaumat, ja ne tulee ottaa huomioon myös kiinteiden rakenteiden suhteen. Jalka- ja T-listat paitsi piilottavat liikuntasaumat, myös pitävät parketin tiiviisti aluslattiaa vasten.

Yhtenä etuna asennustavassa on, että kelluvana asennetut lukkoponttilattiat ovat siirrettävissä. Esimerkiksi liiketilassa käytetty parketti voidaan helposti irrottaa ja asentaa uudelleen, jos toimitilaa siirretään.

B:Hard kovapuulattia tammi modern style kalanruoto grand design

Puulattian asennus alustaan liimaamalla

Liimalla kiinnittävä parkettilattia tarjoaa erinomaisen lopputuloksen, joka on sekä vakaampi että äänettömämpi verrattuna muihin asennusmenetelmiin. Liimattu lattia jäljittelee massiivipuulattian tuntumaa ja ei kopise kävellessä.

Kalanruotoparketin asennus on useimmiten suositeltavaa tehdä liimaten, vain harvoja erikoistapauksia lukuun ottamatta. Liimaaminen tapahtuu levittämällä parkettiliimaa alustalle ja asettamalla parkettilankut paikoilleen. Leveät parkettilankut kannattaa aina asentaa liimaten.

Liiman kuivumisaikana on käytettävä asianmukaista määrää painoja (vähintään 4 x 20 kg/m2, SisäRYL 2013 mukaan) ja välttää lattialla liikkumista.

Liimaa levitettäessä tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita, ja liiman tyyppi valitaan asennettavan parketin ominaisuuksien mukaan.

Liimausmenetelmä mahdollistaa suurienkin alueiden saumattoman asennuksen ja tarjoaa vaihtoehdon listattomille asennuksille. Koska lattia on liimattu paikoilleen, se ei ”elä” samalla tavoin kuin kelluvat asennukset, joten liikkumavaraa ei tarvitse jättää yhtä paljon.

Liimatun lattian askelkokemus on miellyttävämpi, sillä se vaimentaa askelääntä tehokkaammin.

Asennusprosessin monimutkaisuuden parketin asentaminen liimaamalla kannattaa jättää kokeneiden ammattilaisten tehtäväksi.

Pyydä tarjous parkettiasennuksesta

Annamme mielellämme sinulle tarjouksen parketin tai massiivipuulattian asennuksesta.

Käyttövalmiin puulattian asennus

Käyttövalmiiksi tehtaalla viimeistelty parketti tarkoittaa, että lattia on heti asennuksen jälkeen valmis käytettäväksi ja huone voidaan sisustaa ilman viivytystä. Desparilta saat sekä parketteja että massiivipuulattioita, jotka ovat käyttövalmiita asennuksen jälkeen.

Tehtaan viimeistelyprosessissa parkettilattia voidaan esimerkiksi hioa tai harjata eri intensiteeteillä. Erikoisosaamista vaativat valmistajat tarjoavat lisäksi laajemman valikoiman muita pinnan käsittelyvaihtoehtoja.

Vaikka tehtaalla öljytyt lattiat ovatkin pääsääntöisesti valmiita käyttöön, on kulutuskestävyyden parantamiseksi suositeltavaa tehdä vielä hoitoöljyäminen asennuksen jälkeen.

Puulattian hionta ja pintakäsittely

Jos tavoitteena on saavuttaa täysin tasainen puulattia, harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on valita käsittelemättömät massiivipuulankut tehtaalta ja suorittaa lattian pintakäsittely asennuksen jälkeen suoraan työkohteessa.

Lattian pintakäsittely voidaan tehdä joko lakkaamalla tai öljyvahaamalla. On tärkeää varmistaa, että valittu pinnoite saa kuivua häiriöttömästi, ja yleensä käsittely vaatii 2-3 toistoa.

Lakkaaminen on ollut perinteisesti suosittu tapa suojata ja viimeistellä puulattia, mutta öljyämisen suosio on kasvanut uusien öljytuotteiden myötä. Nykyään on mahdollista myös ensin öljytä puulattia ja tarpeen tullen lakata se myöhemmin.

Lattiaa voidaan yleensä käyttää varoen noin vuorokauden kuluttua pintakäsittelystä, ja kahden vuorokauden jälkeen tilaan voi tuoda kevyitä huonekaluja. Raskaiden huonekalujen kohdalla on suositeltavaa odottaa useampi päivä. On kuitenkin hyvä antaa pinnoitteen kuivua täysin rauhassa parhaan lopputuloksen takaamiseksi.

TYYPILLISET ASENNUKSEN SUDENKUOPAT

  • Lattialämmityksen käyttö: Lattialämmityksen on toimittava oikein puulattian kanssa. Lämmityksen voi nostaa korkeimmilleen pari päivää ennen asennusta ja laskea lämpötila alle 20 asteeseen ennen asennuksen aloittamista. Jos lattia suojataan kokonaan, on varmistettava, ettei lattialämmitys nostata lämpötilaa yli 27 asteen suojamateriaalin alla.

  • Aluslattian laatu: Aluslattian tulee olla kuiva, suora ja vakaa, jotta puulattian asennus onnistuu. Betonin kuivumista arvioitaessa on syytä ottaa huomioon paitsi lämmitys myös ilmanvaihto, sillä kostean ilman poistaminen nopeuttaa betonin kuivumista.

  • Väärä asennusajankohta: Puulattian asennus kannattaa ajoittaa rakennusprojektin loppuvaiheiseen, sillä kosteus ja pöly voivat vahingoittaa lattiaa. Tämä tarkoittaa, että riskialttiit työvaiheet, kuten tasoitustyöt, hionta, maalaus ja laatoitus, tulisi olla valmiina ennen lattian asennusta.

  • Pistekuormitus: Puulattiaa ei tule asentaa raskaiden kiintokalusteiden alle. Uivaksi asennettavan parketin tulee pystyä liikkumaan, ja suuri pistekuorma (noin 200-250 kg tai enemmän) voi estää tämän, aiheuttaen mahdollisesti ongelmia lattian muissa kohdissa.

  • Samaan aikaan tehtävät työt: Lattian asennuksen aikana tulee varmistaa, että työtila on rauhoitettu muilta töiltä. Erityisesti liima-asennuksessa on tärkeää, että työskentelyolosuhteet ovat rauhalliset parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

HALUAN LISÄTIETOJA DESPARIN PALVELUISTA

Aloita keskustelu
1
Tarvitsetko apua?
Hei, kuinka voimme olla avuksi?

Vastaamme yleensä 8-18 välillä. Voi lähettää viestin myös muita aikoina.
Keskustelun kautta saatuja yhteystietoja käytetään yhteydenottoihin. Tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille ilman lähettäjän lupaa.